Wat motiveert Lillian, coach overlegscheiding

Sinds wanneer ben je mediator en lid van de VvCP?

Sinds 2000 ben ik mediator en sinds 2001 coach. In mijn praktijk heb ik van meet af aan veel samengewerkt met advocaten. Annette van Keulen zei na afloop van een mediation: coach bij overlegscheiding lijkt mij nu echt iets voor jou. Ik heb met veel plezier de opleiding bij Cathy Heenan en Rita Pollak gevolgd in 2010.

De samenwerking in een team vind ik een meerwaarde voor cliënten en bovenal ontzettend leuk. Mijn passie is om te kijken hoe er met zo min mogelijk schade een relatie kan worden afgerond, liefst met behoud van goede herinneringen. Scheiding gaat ook over verlies verwerking én de ander iets gunnen, dat is soms moeilijk. En vraagt een stuk regievoering door de professionals. Door samen te werken, te kijken wat er allemaal in het systeem speelt en strategieën te overwegen kun je  het soms ingewikkelde plaatje van tegengestelde belangen toch passend maken.
Als er kinderen zijn, is het zo belangrijk dat ouders weer in hun kracht komen om oog en energie te hebben voor de kinderen, opdat ieder kind kan genieten van het beste van iedere ouder. Ook daarin heb je, als de stap voor een ouder lastig is, als team meer mogelijkheden om cliënten te begeleiden naar een volgende fase in hun leven en dat van de kinderen.

Waar woon en werk je en met wie?

Mijn praktijk is gevestigd in Scheveningen. We zitten vlakbij de zee en met de wind over zee ruik je de zee in de tuin, heerlijk.
Het huis is groot en beidt ruimte voor mijn praktijk. Het is daarnaast een soort van duiventil waarin kinderen en hun partners, kleinkinderen, vrienden en Oekraïense vluchtelingen voor kortere of langere tijd neerstrijken.
Ik maak deel uit van verschillende samenwerkingsverbanden. Dat maakt dat ik, alhoewel ik een eenpitter ben, mij deel voel van een grotere groep van professionals, allen met jarenlange ervaring in complexe scheidingen. Gezien mijn achtergrond (gewerkt in Afrika en Latijns Amerika) heb ik vaak cliënten met diverse culturele achtergronden en expats en begeleid hen in het Engels of Spaans.

Waar verheug je je op?

Fietsen, wandelen langs het strand, zwemmen en  fröbelen (schilderen, sieraden maken, fotocollages) en op de oppasdagen op onze kleinkinderen. Mooi om te zien hoe de hechting verloopt en hoe ze zich van baby’tje tot eigengereide dreumes ontwikkelen.

In het werk vind ik de gesprekken met kinderen die ik als mediator, coach of bijzondere curator voer, vaak heel bijzonder. Je hoort zoveel van hen en vaak vinden zij het ook een opluchting om aan te kunnen geven hoe hun leven er uit ziet, waar zij mee zitten en welke tips zij hebben. Vaak lukt het ook om ouders daarna rond hun kind beter op 1 lijn  te krijgen.